Jommakan: Ketam Masak Lemak
Hai guys..
Hari ni nak share masak lemak ketam yang mudah, malas nak membebel banyak.. Jom masak!
Bahan utama:
Ketam x 8 ekor
Santan
Bahan Kisar :
Bawang merah x 2 biji
Bawang putih x 4 ulas
Serai x 3 batang
Kunyit hidup x 1 sebesar ibu jari
Serai x 3 batang
Cili padi x Ikut tahap kepedasan
Bahan hiasan:
Daun kunyit
Bahan Rahsia:
Asam keping
Cara Masak :
1. Siang ketam: Cara cara menyiang boleh semak dkat you tube atau blog. Mudah sahaja yang penting kena tahu jantina ketam supaya masa menyiang kita tak terbuang telur dia skali. Mudah sangat nak siang ketam. Selepas siang kita boleh bahagi dua badan ketam supaya mudah dimakan nanti seperti dalam gambar . Dalam video ini ada 8 ekor ketam. Wow! Berketam aku masa nak siang guys.
2. Kisar bahan bahan. Tips untuk mereka yang tidak mempunyai blender boleh je guna batu lesung untuk menumbuk. Tujuan kita blend bahan bahan itu tadi adalah untuk dapatan rasa aroma dari smua bahan bahan itu selain memekatkan rasa kuah masak lemak kita. Mudah. Selama ni belum lagi aku nampak orang iris bahan bahan untuk masak lemak.
3. Tumis tanpa minyak: Bahan bahan yang dikisar ditumis. Semasa menumis masukkan BAHAN RAHSIA kita asam keping. Tujuan : Nak hilangkan rasa hanyir yang ada pada ketam. Setelah mengelegakk, masukkan ktam kita tadi. Untuk masa ini masukkan sedikit santan CAIR dan api dibuka kecil ( Campurkan santan pekat + segelas air). Gaul perlahan supaya isi ketam tidak tertanggal dari cengkerang dia.
4. Masukkan daun kunyit untuk dapatkan rasa yang lebih sedap. Potong ikut suka. Kalau nak carik pun boleh nak buat bentuk apa apa pun boleh. Suka hati.
5. Ketam hampir masak. Masukkan santan pekat dan pastikan api dibuka sedarhana. Pastikan santan kita tidak pecah dan tidak terlalu mendidih. Tips untuk kuah masak lemak kita pekat dan terpikat. Wow! Jangan lupa tambah garam ye. Untuk perasa. Lebihkan garam supaya ras masin kuah + nasi akanmembuatkan si pemakan jatuh hati. Sekian perkongsian!
BOLEH CUBA.
Teka teki: Banyak banyak ketam, ketam apa yang bukan untuk dimakan?
Hari ni nak share masak lemak ketam yang mudah, malas nak membebel banyak.. Jom masak!
Bahan utama:
Ketam x 8 ekor
Santan
Bahan Kisar :
Bawang merah x 2 biji
Bawang putih x 4 ulas
Serai x 3 batang
Kunyit hidup x 1 sebesar ibu jari
Serai x 3 batang
Cili padi x Ikut tahap kepedasan
Bahan hiasan:
Daun kunyit
Bahan Rahsia:
Asam keping
Cara Masak :
1. Siang ketam: Cara cara menyiang boleh semak dkat you tube atau blog. Mudah sahaja yang penting kena tahu jantina ketam supaya masa menyiang kita tak terbuang telur dia skali. Mudah sangat nak siang ketam. Selepas siang kita boleh bahagi dua badan ketam supaya mudah dimakan nanti seperti dalam gambar . Dalam video ini ada 8 ekor ketam. Wow! Berketam aku masa nak siang guys.
Gambar dari Mingguan Wanita https://www.mingguanwanita.my/sebelum-nak-beli-ini-8-tip-nak-pilih-ketam-yang-segarmanis-banyak-isi/ |
2. Kisar bahan bahan. Tips untuk mereka yang tidak mempunyai blender boleh je guna batu lesung untuk menumbuk. Tujuan kita blend bahan bahan itu tadi adalah untuk dapatan rasa aroma dari smua bahan bahan itu selain memekatkan rasa kuah masak lemak kita. Mudah. Selama ni belum lagi aku nampak orang iris bahan bahan untuk masak lemak.
3. Tumis tanpa minyak: Bahan bahan yang dikisar ditumis. Semasa menumis masukkan BAHAN RAHSIA kita asam keping. Tujuan : Nak hilangkan rasa hanyir yang ada pada ketam. Setelah mengelegakk, masukkan ktam kita tadi. Untuk masa ini masukkan sedikit santan CAIR dan api dibuka kecil ( Campurkan santan pekat + segelas air). Gaul perlahan supaya isi ketam tidak tertanggal dari cengkerang dia.
Video dari youtube channel saya sendiri. Untuk lebih mudah boleh tengok video ini.
5. Ketam hampir masak. Masukkan santan pekat dan pastikan api dibuka sedarhana. Pastikan santan kita tidak pecah dan tidak terlalu mendidih. Tips untuk kuah masak lemak kita pekat dan terpikat. Wow! Jangan lupa tambah garam ye. Untuk perasa. Lebihkan garam supaya ras masin kuah + nasi akanmembuatkan si pemakan jatuh hati. Sekian perkongsian!
BOLEH CUBA.
Teka teki: Banyak banyak ketam, ketam apa yang bukan untuk dimakan?
Ulasan
Catat Ulasan