Resepi Sambal Tumbuk Mak

Resepi sambal tumbuk mak !


Sambal tumbuk ni saya guna cili kering sebab cili padi dan cili merah atau cili hidup boleh juga digunakan . Cuma resepi mak saya ni mudah gila sebab guna 4 barang je. Selalu anak muda yang merantau ni... Nak jimat duit, jadi perlulah resepi yang boleh guna bahan sisa sisa didapur tu...

Okey ! 
Senang je. Kalau ada rasa nak makan sambal pedas senang masak and makan dengan sup ayam... resepi saya tulis tu. wow ! Memang rasa nak bertumbuk !

Bahan Bahan :

1. Cili kering
2. Ikan Bilis
3. Bawang putih
4. Bawang merah
5. Garam & gula


Image result for cili kering

Cara Cara :

1. Goreng cili kering jangan sampai hangus. Cukup sampai dia kembang sikit dalam seminit dua dan rangup ... (Carefull jangan sampai cili jadi hitam, nanti tak sedap)

2. Guna minyak yang sedikit untuk layu kan bawang putih dan bawang merah. Layu je taw. kalau ahangit nanti makcik bawang kata " oi anak dara tak reti masak , baik tak payah belajar tinggi tinggi " AWAS! hahahahahaha

3. Goreng ikan bilis sampai warna dia perang ! Jangan hangus juga yeee...

4. Guna kan penumbuk batu lesung untuk tumbuk cili yang siap digoreng tadi dengan ikan bilis dan bawang putih dan merah yang layu tadi. Kalau akak akak atau adik adik dan abang abang tak ada penumbuk, guna blender pun boleh.... cuma tambah sedikit air untuk mudahkan diblend .

5. tambah garam secukup rasa .. Done!

Tips !!


 Kepada yang sukakan masam... boleh tambah sikit MANGGA MUDA dalam cili tu. Ramai suka masam masam pedaskan...NYUM....


Siap je boleh siap dihidang !! 


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Sup Ayam Tanpa Minyak

Pengalaman Part-time Housekeeper Sejak Tingkatan 3.

Cara Membuat Kimbap Sedap Mudah